På bilden är det piplöken Allium fistulosum som börjat komma upp. Jag frösådde den för två år sedan. Första sommaren var plantorna späda men i somras kom de igång ordentligt och det kom nya fina bladstjälkar hela säsongen. Så goda att klippa över salladen eller blanda med nyskördade tomater. En fördel med de perenna grönsakerna är ju att de är så tidiga! Det är bara fyra grader i jorden och det räcker för att de ska börja växa. Vilket försprång de får jämfört med ettåringarna. Låter man piplöken gå i blom får man massor av fröer som går bra att så, vilket gör det enkelt och billigt att odla fram fler plantor. Man kan naturligtvis så dem och skörda som salladslök redan första sommaren också. Piplöken är härdig ända till zon 6 så den fungerar ju fint i större delen av landet. Säg till i höst om ni vill ha frön av mig!
Det här är bloggen om mina odlingar på en liten gård i Småland. Den handlar om glädjen i att odla och se hur det växer. Självförsörjning av goda och vackra grönsaker är målet!
torsdag 2 mars 2017
Piplöken har vaknat!
På bilden är det piplöken Allium fistulosum som börjat komma upp. Jag frösådde den för två år sedan. Första sommaren var plantorna späda men i somras kom de igång ordentligt och det kom nya fina bladstjälkar hela säsongen. Så goda att klippa över salladen eller blanda med nyskördade tomater. En fördel med de perenna grönsakerna är ju att de är så tidiga! Det är bara fyra grader i jorden och det räcker för att de ska börja växa. Vilket försprång de får jämfört med ettåringarna. Låter man piplöken gå i blom får man massor av fröer som går bra att så, vilket gör det enkelt och billigt att odla fram fler plantor. Man kan naturligtvis så dem och skörda som salladslök redan första sommaren också. Piplöken är härdig ända till zon 6 så den fungerar ju fint i större delen av landet. Säg till i höst om ni vill ha frön av mig!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Vackraste grönsaken
Vackraste grönsaken måste ju vara kålrabbin! Den här heter Azur-star och pryder verkligen sin plats i landet. Jag kunde bara inte låta ...

-
Vackraste grönsaken måste ju vara kålrabbin! Den här heter Azur-star och pryder verkligen sin plats i landet. Jag kunde bara inte låta ...
-
Att ha egna vindruvor är så lyxigt! När de besprutas så mycket i konventionella odlingar känns det extra fantastiskt att kunna odla egna oc...
-
Jag har skrivit om strandkålen flera gånger men nu kan jag bara inte låta bli att berätta om den igen. Jag odlar den egentligen för at...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar