torsdag 30 mars 2017

Odla bönor!


Blauhilde är min absoluta favorit bland bönorna. Bönor brukar ju vara lite kinkiga, de gillar varmt väder och växer dåligt om det är en kall sommar. Blauhilde däremot växer bra även om sommaren är kall, som den 2015. I somras var det däremot varmt och då gav den en fantastisk skörd. Blommorna och bönorna är vackert purpurfärgade som en prydnadsväxt men när man tillagar dem blir skidorna gröna. Man kan vänta tills bönorna är helt utvecklade och torka dem för att förvara inför vintern, men allra läckrast är de när de fortfarande är ganska späda. De är också perfekta att förvälla lätt och sedan frysa hela skidorna. Underbart goda att ta upp på vintern och steka i olivolja och vitlök.

Blauhilde är en störbrytböna vilket betyder att den gillar att klättra, jag brukar använda sly som jag bara knyter ihop i toppen. Här får de tyska damerna klättra tillsammans med Neckar Königin (som betyder drottningen av Neckar på tyska), en annan störbrytböna som jag gillar. Eftersom bönor lätt ruttnar i jorden om den är blöt och kall brukar jag förodla i krukor i växthuset. Man blötlägger dem först och sedan ser man till att jorden är minst 15 grader. Då brukar de gro fint, men det gäller att inte börja för tidigt eftersom de växer fort. Det går ju förstås förodla inomhus också. Det är ju bara det att det brukar vara ganska trångt där redan. Bönor kan behöva lite gödning i början men sedan klarar de sig utan extra näring. De är kvävefixerande så de tillför i stället näring till jorden.

Förra sommaren testade jag också de vackra rosamönstrade Borlottibönorna, visst var de tjusiga, men de gav en ganska klen skörd. Jag tror de längtade till Toscana. Jag ska ge dem en ny chans i år och sätta några plantor i växthuset, kanske det kan få dem att tro att de lever vid medelhavet?

Sist men inte minst, bondbönorna! Det var ett par år sedan jag odlade bondbönor, men nu har jag köpt nytt utsäde. De behöver inte alls samma pyssel med värme som de andra bönorna. De kan sås i kallare jord och behöver inte förkultiveras om man inte vill. Man kan gärna tänka på att täcka sådden med fiberduk så att de hinner rota sig ordentligt, annars är det lätt att det kommer fåglar och drar upp dem när de gror och visar sig ovan jord. Jag har sått kanske 20 stycken i småkrukor i växthuset och resten kommer jag direktså. Fördelen är förstås att förlänga skörden och sprida riskerna. Om något går fel så har man de andra också.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vackraste grönsaken

Vackraste grönsaken måste ju vara kålrabbin! Den här heter Azur-star och pryder verkligen sin plats i landet. Jag kunde bara inte låta ...