fredag 24 mars 2017

Odla rödbetor!


Rödbetor har blivit en riktig favorit hos oss. De första åren jag odlade dem så blev det ganska misslyckat. Många fröer grodde inte och det blev bara ett fåtal fina rödbetor. Men de som blev var så goda att jag inte ville ge upp. Förra säsongen var den första med riktigt bra skörd och vi har fortfarande kvar i jordkällaren, den på bilden har jag precis hämtat upp och sköljt bort sanden den förvaras i. Det har börjat växa små blast på dem nu så det är dags att äta dem nu. Plantan själv vill ju växa för att sätta frö. Kanske skulle testa att plantera tillbaka några för att få eget frö?


Det är viktigt att inte så rödbetor för tidigt. Minst åtta grader ska det vara i jorden. Fröna är känsliga och vill ha fuktigt men inte kallt. Är det blött och kallt ruttnar de och är det torrt gror de inte. Om det blir för kallt stocklöper plantorna också lätt. Jag testade att vattna ordentligt i fåran innan sådd och sedan lade jag på fiberduk för att behålla värmen och fuktigheten. Jag vattnade ofta också eftersom det var så varmt och torrt i maj. Då grodde de fint. Varje frö blir flera plantor eftersom de egentligen är en liten frukt som innehåller flera fröer. Därför måste man gallra även om man inte sått för tätt. De späda bladen är goda i sallad och säljs som lyxiga småblad i butikerna.


Rödbetor gillar näring så att täckodla med gräsklipp är perfekt. Men om man gödslar med för mycket kväve är det risk att det mest bara blir stora blad och ingen rotfrukt. De kan också få för hög nitrathalt. Kalium är bra för rödbetor, ibland läser man rådet att använda vedaska för att få kalium, men jag är lite skeptisk till det eftersom man inte vet hur mycket tungmetaller den innehåller. Det enda problemet jag hade med rödbetorna förra säsongen var att några av dem blev mögliga på ytan ovan jord på hösten. Det blir man ju lite ledsen av när skörden sett så fin ut. Därför ska jag öka avståndet lite mellan raderna och inte lägga täckmaterialet upp mot plantorna utan hålla det mellan raderna med lite luft emellan.
Oj, vad sugen jag blev på färska rödbetor nu! Tillsammans med getost och honung, det är nog det godaste jag vet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vackraste grönsaken

Vackraste grönsaken måste ju vara kålrabbin! Den här heter Azur-star och pryder verkligen sin plats i landet. Jag kunde bara inte låta ...