Hemodlade tomater är så gott så bara tanken på dem får mig att längta till sommaren. Nu har de första plantorna kommit upp som jag hoppas ska ge en tidig skörd. Det här är familjens favorit, Black cherry. Det är en körsbärstomat som ger mörka söta tomater. För att få en tidig skörd, förhoppningsvis redan till midsommar, måste man så tidigt och vara beredd på att pyssla om dem mer. Extra belysning och stort utrymme behövs, eftersom det inte går att plantera ut dem i växthuset än på länge. Helst ska det vara åtta grader på nätterna som svalast. Om det är under fyra grader kan plantorna bli skadade eller stanna upp i växten. Jag har värmefläktar att ta till om det skulle bli frostnätter i juni.
Nu i mitten av mars har jag gjort den stora tomatsådden. Jag vill ha ca 40 plantor av blandade sorter och färger. Några pärontomater, några röda körsbärstomater 'Sweetbaby' och 'Garderner's delight', några gula körsbärstomater 'Snowberry', vanliga röda 'Moneymaker' och favoriten 'Black cherry'.
Jag vill också gärna kunna spara skörd och ha färska tomater under vintern. Förra våren hörde jag för första gången talas om sorter som skulle ha extra bra lagringsegenskaper, piennolotomater. Jag fick tag på fröer av 'Pomodoro principe borghese'. Jag såg på youtube hur man lagrar dem i Italien i enkla upphängningar, sådana ville jag också ha! Några av mina tomater såg fina ut ända till februari, men de flesta höll sig inte så länge.
Jag hade dem upphängda i taket inomhus, säkert inte lika bra förhållanden som hos de italienska odlarna. För varmt och torrt på vintern antar jag. Men ändå bra att de höll sig så länge. Jag hade sått de fröerna lika tidigt som de andra och därmed mognade tomaterna fint i juli och augusti. Men egentligen kanske de skulle de hålla sig finare längre om de mognade senare? I år ska jag testa att så dem i början av maj så kanske de mognar i oktober i stället? Allt för att sprida skördetiden. Ska bli kul att se hur det fungerar då!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar