onsdag 8 mars 2017

Blommor i odlingarna


Jag vill ha mycket blommor i mitt köksland! Man blir så glad av att se dem, som den här röda vallmon som bara dök upp på den lilla ytan av säd som jag odlade förra året. En färgklick i allt det gröna. Vet man att det är rätt sorts vallmo kan man skörda fröna och använda på bröd, själv spred jag ut dem på andra platser där de gärna får växa.

Helst vill jag ha blommor med olika funktioner. Förutom att det är vackert med blommor i odlingarna så är det bra för den biologiska mångfalden. Jag vill ju gärna bjuda in olika insekter och pollinerare. De är ju mina ovärderliga medhjälpare mot skadedjur och vid pollinering. Därför vill jag att det ska finnas blommor hela säsongen.

Ringblommor är vackra och lätta att odla, dessutom kan man använda kronbladen till ringblomssalva och till dekoration i sallader och på bakverk. Ringblommorna ger också mycket bladmassa till mina täckodlingar. De är bra att odla som en liten häck runt grönsakerna eftersom sniglarna inte gillar dem, kanske luras några sniglar att tro att det inte finns några godsaker just här? Solrosor vill jag också ha varje sommar. Tanken med dem var först att få foder till hönsen, men när man ser hur glada småfåglarna är i solrosfrön så är det svårt att ta bort dem. Småfåglarna är ju också mina vänner i trädgården!

Andra blommor som finns med för binas och humlornas skull är gröngödslingsväxterna bovete och honungsfacelia. Samtidigt som de är bra för jorden efter till exempel kålväxter och rödbetor, så drar de också till sig bin. Malva har också en självklar plats hos mig, den är också ätlig och sprider sig själv lite lagom mycket. Snart är det dags att plocka fram jätteverbenan från jordkällaren. Jätteverbena är inte härdig hos oss men gräver man upp den och förvarar rotknölarna frostfritt så överlever den och blommar fint år efter år. Allra vackrast är den i kombination med purpurkål och svartkål tycker jag. Oj, vad jag längtar efter sommar nu!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vackraste grönsaken

Vackraste grönsaken måste ju vara kålrabbin! Den här heter Azur-star och pryder verkligen sin plats i landet. Jag kunde bara inte låta ...