torsdag 6 april 2017

Spirkål



Visst är det fantastiskt att man kan börja skörda redan nu? Även om man inte fått till någon varmbänk (nästa år?) så kan det finnas något att skörda. Spirkålen är det bästa just nu!
Det är ett nytt begrepp för mig som jag tycker mycket om. Förra årets grönkålsplantor har stått i växthuset över vintern för att skyddas mot harar och rådjur och längs stammen växer det ut buketter av nya blad. Grönkålen går i blom andra året så dessa små buketter kommer att blomma om man inte skördar dem. Vill man ta eget frö låter man dem vara kvar och utvecklas. Det ska jag göra på några speciella plantor som jag fick frö till från Nordgen förra året. Den heter Hög Amager och jag hoppas det blir fina fröer till hösten så att jag kan odla vidare och kanske dela med mig av eget frö. Hör av dig i höst om du vill ha!



Jag har också purpurkål som är en grönkålssort. Tyvärr är den F1 så jag tar inget frö från den utan njuter av att äta upp skotten i stället. Helst undviker jag F1-sorter men den här gör jag ett undantag för eftersom den är så vacker!


Förutom spirkålen går det också skörda några olika perenna grönsaker nu. Piplöken har vuxit till sig, så den kan man hämta några gröna stjälkar av till salladen. Även strandkålen går att norpa några blad av, det har stått en svart hink upp och ner över en av plantorna i ett par veckor och nu har det vuxit upp bleka skott som är mjälla och fina. Så kan man även göra med rabarberna, men det har jag inte testat. Småblad av lungört, kärleksört och lungrot finns också nu, förutom kirskål, maskros och nässlor. Så visst finns det att skörda!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vackraste grönsaken

Vackraste grönsaken måste ju vara kålrabbin! Den här heter Azur-star och pryder verkligen sin plats i landet. Jag kunde bara inte låta ...