Äntligen frösådder på gång! Mitt första vårtecken är att jag har börjat förkultivera, då känns det att våren snart är här. Jag har börjat med aubergine, sötpeppar, purjo och sallad. Aubergine har jag bara odlat en gång tidigare och då fick jag bara en enda frukt. Vilken besvikelse, men den jag fick var jättegod! I år ska jag satsa på att ha dem i större krukor i växthuset och gödsla ordentligt.
Sötpeppar är släkt med chili, men lika söt som paprika. Den är lättodlad som chili och ger mycket frukt om man bara sår den tidigt. Jag odlar den alltid i kruka i växthuset så att jag lätt kan ställa ut den om den får bladlöss.
Purjolök är något jag misslyckts med ofta och nästan gett upp. Men förra året testade jag att så i pluggar så att jag slipper dela dem och störa rötterna. Det är just när jag skulle plantera ut mina förodlade plantor som det inte fungerade och jag har insett att rötterna är känsliga på purjo. Men som pluggplantor gick det fint förra sommaren, så det fick bli så i år igen. I ca hälften av pluggarna har jag lagt två frön och om båda tar sig får de växa tillsammans. Sedan ska jag skörda en av dem som salladslök på sommaren och låta den andra stå kvar och växa till sig till hösten. Detta ska jag testa i år och se om det går bra, därför gör jag det bara i hälften av pluggarna.
Salladen är isbergssallad, några plantor kommer jag att spara för att ge fina huvuden till sommaren, men det mesta kommer vi att äta som späd plocksallad under våren, inspirerad av den klena tillgången på sallad i butikerna just nu.
Det här är bloggen om mina odlingar på en liten gård i Småland. Den handlar om glädjen i att odla och se hur det växer. Självförsörjning av goda och vackra grönsaker är målet!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Vackraste grönsaken
Vackraste grönsaken måste ju vara kålrabbin! Den här heter Azur-star och pryder verkligen sin plats i landet. Jag kunde bara inte låta ...

-
Vackraste grönsaken måste ju vara kålrabbin! Den här heter Azur-star och pryder verkligen sin plats i landet. Jag kunde bara inte låta ...
-
Att ha egna vindruvor är så lyxigt! När de besprutas så mycket i konventionella odlingar känns det extra fantastiskt att kunna odla egna oc...
-
Jag har skrivit om strandkålen flera gånger men nu kan jag bara inte låta bli att berätta om den igen. Jag odlar den egentligen för at...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar