torsdag 9 februari 2017

Pumpor, pumpor, pumpor!


Pumpor är verkligen fantastiska! De är perfekta när man vill kunna njuta av skörden hela året, utan problem lagrar man dem i rumstemperatur i flera månader. I höstas undrade jag lite hur vi skulle klara av att äta upp alla, jag såg oändliga mängder pumpasoppa framför mig. Jag förstår varför de är självhushållarens stapelvaror. Nu har vi bara sex stycken kvar och vi äter upp en varannan vecka ungefär. Gazpachosoppa med pumpa i stället för gurka och ugnsbakad pumpa med lammfärsfyllning är två favoriter.

De sorter vi hade i år för lagring var Blue Hubbard, Marina di Chioggia (inte med på bilden) och nakenfröpumporna Olga och Gleisdorfer Ölkurbis. De sistnämnda odlar man ju för de goda fröerna. Så goda att rosta och äta som snacks eller som tillbehör till maten. Men själva pumpaköttet är också gott i soppa. På bilden syns också en orange sort som jag tycker är lik Uchiki Kuri men som inte hade alls så lång lagringstid som jag hade trott. Det var en planta jag fått så jag är inte säker på sorten. God och vacker var den i alla fall. På bilden syns också spaghettipumpa, musselsquash och sommarsquash 'Genovese'. De lagras inte så länge utan man äter dem under sommaren.

Något jag funderar på just nu är om jag ska våga odla pumpor från eget frö den här säsongen. Eftersom jag har flera sorter av de båda arterna Cucurbita Pepo och Curcubita Maxima så finns det risk att de har korsat sig och då vet man inte vad man får. Det är ju tråkigt om man har lagt ner mycket arbete och odlat dem hela sommaren och det inte blir bra. Lagringsegenskaperna eller smakerna kan försämras i de nya pumporna. Samtidigt har jag förstått att många använder eget frö så risken är nog inte så stor att det blir dåligt. Om man ska odla pumpa och få sortäkta fröer måste man ha stora avstånd mellan sorterna. Man kan också handpollinera och skydda blommorna från ytterligare pollinering genom att sätta en påse av fiberduk över den. Det tror jag att jag ska testa nästa sommar.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vackraste grönsaken

Vackraste grönsaken måste ju vara kålrabbin! Den här heter Azur-star och pryder verkligen sin plats i landet. Jag kunde bara inte låta ...