torsdag 16 februari 2017

Perenna grönsaker


Har ni sett spelet om fleråriga grönsaker från Permakultur Stjärnsund? Det fungerar som löjliga familjen där man utgår ifrån olika växtfamiljer. Spelet har fått mig ännu mer intresserad av perenna grönsaker eftersom jag har fått upp ögonen för hur mycket som finns. Vissa av dem är sådana som jag tycker är självklara i trädgården som rabarber och gräslök. Andra räknar jag till kryddorna som libbsticka, som är bra ersättare för buljong. Dessutom finns det sådana som jag odlar som blommor och inte hade smakat på tidigare, som kärleksört, lungört och malva.

Men här finns även strandkål som jag sådde för ett par år sedan och nu har etablerat sig fint. Jag vintersådde dem i krukor i kallväxthuset och odlade dem sedan ett år till i växthuset för att de skulle vara mera skyddade från skadedjur innan jag planterade ut dem. Nu har jag dem i grönsakslandet i en särskild bädd för de perenna grönsakerna som därför är utanför skiftet.

Jag har också lungrot som kan användas som spenat, den producerar stora mängder blad. De är förstås godast när de är små, men plantan är så tålig och snabbväxande att man kan klippa ner den när bladen blir för stora.
Allra mest nöjd är jag med piplöken, den tycker jag är helt fantastisk! Den ger massor av gröna stjälkar att klippa över sallader och den går att använda hela sommaren.
Ramslöken finns också med i spelet, men den har jag misslyckats med vid sådd. Första testet grodde inte och nästa gång grodde de men överlevde inte vintern. Jag har läst att det är lättare att köpa plantor och försöka få dem att trivas istället så sprider de sig. Får nog göra det! Sparris har jag inte heller, det har helt enkelt inte blivit av. Kanske i år?

Perenna grönsaker är bra som komplement till de andra eftersom de inte kräver så mycket jobb när de är etablerade och dessutom kan skördas tidigt. De kommer ju i gång och växer tidigt på våren eftersom de redan har ett utvecklat rotsystem. De är perfekta att odla för den som inte kan eller vill lägga så mycket tid på sina odlingar. Vad kunde vara bättre i sommarstugans trädgård än växter som sköter sig själva och är skördeklara när man kommer dit?

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

Vackraste grönsaken

Vackraste grönsaken måste ju vara kålrabbin! Den här heter Azur-star och pryder verkligen sin plats i landet. Jag kunde bara inte låta ...