Att fundera på vilka kålsorter man ska odla är verkligen ett lyxproblem. Så många goda och vackra sorter det finns. Mina favoriter är bladkålen som producerar så mycket hela sommaren. Purpurkålen på bilden är nog den allra vackraste. Den testade jag för några år sedan eftersom röda sorter av kål och sallad inte är sniglarnas favoriter. Då hade vi så mycket problem med sniglar att vi nästan gav upp odlandet. Men sedan vi byggt ett snigelstaket är de inte ett så stort problem längre.
Purpurkål är en sorts grönkål och det odlar jag flera sorter av. Vanlig grönkål är en annan favorit. Den är också vacker och den som är allra godast att göra grönkålsallad av på vintern. Jag brukar frysa ner stora mängder till vintern, men nu är den slut för i år. Några plantor har jag planterat i bäddarna i växthuset över vintern. När jag rensat bort tomatplantorna på hösten får kålen flytta in, för att skydda dem från alla hungriga harar och rådjur. Där kan jag fortsätta skörda under vintern och dessutom skörda de nya skotten som växer ut från stammen under våren.
Svartkål är en annan favorit, den är också väldigt vacker där den står i landet. Den är inte lika tålig som de andra så den klarar inte vintern här hos oss. Svartkål är fin att ha i blombuketter tillsammans med solrosor och ringblommor om man vill ge bort en ätbar bukett.
I somras testade jag en ny (för mig) sort av grönkål också, sibirisk bladraps 'Red russian'. Den ingår i Impektas kulturarvssortiment. Den blev också en ny favorit. Den var ljusare grön men med violetta stjälkar och bladnerver. Dessutom hade vi broccoli, kålrot och kålrabbi. I år ska jag testa en ny sorts kålrabbi 'Azur-Star', den är lila och ser bara så läcker ut. Den ska få stå allra längst fram och pryda sin plats vid ringblommorna.
Det tråkiga är bara att kålen behöver täckas för att inte angripas av kållarver som annars kan äta upp hela plantorna. På hösten brukar jag ta bort näten för att kunna njuta av de vackra plantorna. För kålens skull är det bra om det kommer en tidig frostnatt eftersom larverna dör. Fast det gör ju även pumporna, men det är ett annat bekymmer.