tisdag 16 maj 2017

Full fart i trädgården!




Vilken fantastisk trädgårdshelg det har varit! Äntligen var de kalla vindarna borta och ingen frost hotar. Fast säker kan man förstås aldrig vara i maj så gurkplantor och meloner får vara kvar inomhus. Vi håller på och färdigställer odlingsbäddarna, vi rensar och fixar gångarna så att man ska kunna nå överallt utan att behöva trampa i bäddarna. I gångarna lägger vi först tidningar och ovanpå lägger vi ensilage som vi får av våra snälla grannar. Det som deras får inte vill äta hamnar i vårt köksland.
Närmast i bild syns piplöken, den är fin nu. Den såg ganska risig ut för ett par veckor sedan när det var hård frost. Men nu har den repat sig!



Bondbönorna förodlade jag i växthuset och de planterade jag ut för ett par veckor sedan. Då lade jag fiberduk över för att skydda dem mot fåglar och andra djur som vill åt dem. Men nu har de rotat sig och borde klara att växa utan skydd. Här har jag bäddat in dem med gräsklipp så att de ska få näring och för att hålla jorden fuktig.
Vi planterade ut potatisen, satte sättlökarna, sådde morötterna osv. Det finns hur mycket som helst att göra just nu. Vilken härlig tid! Men inte lika härligt var att jag hittade något slags löss på kryddtagetesen och linnétagetesen i växthuset. Jag hade tänkt låta dem stå där lite längre, men om de får ohyra så åker de ut. Jag bara spolade av dem lite försiktigt och planterade dem vid jordgubbarna. Hoppas vädret utomhus gör att ohyran försvinner.



Melondrömmar


I år ska jag göra ett nytt försök att odla meloner! Jag längtar redan efter att de ska bli skördeklara. Det är flera år sedan sist, då fick jag bara en enda melon. Men det var förstås den godaste jag någonsin ätit. För så är det ju med det man odlat själv, eller hur? Sedan har det inte blivit av, jag tyckte att det var för mycket jobb för en enda frukt. Men nu ska jag testa igen, förhoppningsvis får jag åtminstone dubbla skörden. Kanske hoppas på två meloner per planta? Det är viktigt att beskära dem så att de lägger kraft på de få frukter man vill att den ska satsa på, annars blir det bara en djungel av skott och blad. Måste ta reda på om de ska pollineras också, är det någon som vet?


Jag har köpt frön av sorten Sugar Baby och nu har jag tre små plantor inomhus. Det dröjer nog ett par veckor innan jag vågar plantera ut dem i växthuset. Det gäller att vänta tills det är varmare på nätterna, gurkväxter vill ha minst 10 grader. Blir det frost dör de, men även om det håller sig över nollan kan de skadas. Därför är det bäst att inte så för tidigt. Så nu behöver jag en varm sommar, just nu när maj är som mars så blir man ju lite tveksam. Hoppas det vänder snart!

fredag 5 maj 2017

Strandkål


I år testade jag för första gången att bleka en av strandkålplantorna. Jag gjorde på samma sätt som man kan göra med rabarber för att få glasrabarber. När plantan började visa sig satte jag en svart hink över den så att den skulle växa utan ljus och skyddat. Då blev den så här! Bladen blev väldigt läckra, mjälla och fina.


Här är en bild på strandkål som inte är blekt. Den har också vuxit fint men bladen är inte allas lika krispiga, även om de är goda. De känns som två helt olika växter!

Strandkålen är perenn och det är nu tre år sedan jag sådde. Nu har de fått växa till sig i lugn och ro och först i år ska jag skörda mer än något enstaka blad. Nu när jag har skördat den blekta tror jag det är bäst att låta den plantan vara så att den får växa till sig så att den blir kraftig och fin och överlever till nästa år. Jag vet inte hur känsliga de är så jag får prova mig fram. Perfekt med kålplantor som går att skörda långt innan alla kålmal och kålfjärilar kommer!


Vackraste grönsaken

Vackraste grönsaken måste ju vara kålrabbin! Den här heter Azur-star och pryder verkligen sin plats i landet. Jag kunde bara inte låta ...